Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Επόμενη συνάντηση της "Πρωτοβουλίας 'Ψ' " Παρασκευή 26/1/18, ώρα 19.00




Καλούμε όλες και όλους στην επόμενη συνάντηση της "Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία" με θέμα τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο ζήτημα της ακούσιας νοσηλείας (και άλλα ζητήματα).


Με την προσχηματική επίκληση της μείωσης των ακούσιων νοσηλειών και την θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που υποτίθεται ότι θα μεριμνούν για την τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών στην όλη διαδικασία και για τον υφιστάμενο την ακούσια διαδικασία να έχει την δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων, αυτό που επιχειρείται να εισαχθεί και στη Ελλάδα, είναι η ακούσια θεραπεία κατ΄ οίκον. Δηλαδή, η διάχυση των κατασταλτικών πρακτικών έξω από το ίδρυμα, μέσα στην κοινότητα, μέσα στο σπίτι του καθενός. Η ολοκληρωμένη κοινοτική παρέμβαση, που δεν υπήρξε ποτέ σ΄ αυτή τη χώρα, μεταλλάσσεται, πλέον, σε ψυχιατρικό και εισαγγελικό ολοκληρωτισμό που διαχέεται μέσα σ΄ολόκληρη την κοινωνία.  


Φυσικά, οι ακούσιες νοσηλείες δεν μειώνονται με ασκήσεις επί χάρτου, αλλά με την έμπρακτη πρόληψη σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, που προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο και κοινοτικά βασισμένο δίκτυο υπηρεσιών, εναλλακτικών στον εγκλεισμό. Και οι διαδικασίες του εγκλεισμού δεν πρόκειται ποτέ ν΄ αλλάξουν γιατί δεν δημιουργούνται οι υλικές και οι θεσμικές προϋποθέσεις που θα στηρίζουν έμπρακτα την κοινωνική θέση και τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων.


Όλα αυτά, και πολλά άλλα, που, σε μιαν ασταμάτητα παλινδρομική κατεύθυνση, προωθούνται  στον χώρο της ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να τα συζητήσουμε, να τα αναλύσουμε και να οργανώσουμε αντιστάσεις.
   
                                                                 
        Την ερχόμενη Παρασκευή, 26/1/18. ώρα 19.00,
                               
 στον χώρο του  Δικτύου Hearing Voices Αθήνας, στην οδό Τροίας 44 (κοντά στην πλ. Βικτωρίας).




ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου